Spulchnienie
Gleba powinna być spulchniona co najmniej do takiej głębokości, do jakiej ma być odkażona. Głębokość ta zależy od rośliny pod którą przygotowuje się szklarnię; dla roślin płytko się korzeniących (np. sałata) wystarczy spulchnić glebę (np. glebogryzarką) na 15—20 cm. Jeżeli jednak po sałacie będzie sadzona roślina o głębokim systemie korzeniowymi np. pomidor, to przygotowanie gleby i dezynfekcja termiczna powinny być przeprowadzone na głębokość 30—40 cm.
Bardzo dobrym urządzeniem do głębokiego spulchniania jest plugofrezarka, która nie powoduje większych przemieszczeń warstw gleby, co byłoby ze względów agrotechnicznych niepożądane. Należyte spulchnienie gleby ma istotne znaczenie ze . względu na skuteczność zabiegu (równomierność przenikania pary do gleby) oraz jego szybkość, a więc koszt zabiegu.